torstai 25. marraskuuta 2021

Kuvia etäkirjavinkkauksista

Korona-aikana ovat kehittyneet digitaaliset tavat järjestää opetusta. Niin myös me kirjaston puolella olemme ottaneet käyttöön etäyhteyksiä kouluyhteistyön saralla. Vuoden 2020 syksyllä aloitin ensimmäiset etänä pidettävät kirjavinkkaukset Armfeltin yläkoululaisille. Kyseessä oli sarjakuvavinkkaus. Sen jälkeen etävinkkauksia tuli pidettyä vielä Kuusjoen, Meri-Halikon, Hajalan, Vaskion ja Mustamäen kouluille kevään 2020 aikana. 

Märynummen 1.-2.-luokkalaisille pidin erikoisemman etäohjelman, kun he toivoivat minulta ilmiöviikolleen vinkkejä ruotsalaiseen lastenkirjallisuuteen. Nostin esille muutaman klassikkokirjailijan, Selma Lagerlöfin, Astrid Lindgrenin ja Gösta Knutssonin. Lapset tykkäsivät erityisesti siitä, kun kirjailijoiden syntymäkaupungit oli sijoitettu Ruotsin kartalle, ja samassa kartassa näkyi myös Salon sijainti. Näin hahmottui vähän se, kuinka läheinen maa Ruotsi onkaan. 

Erikoisempi juttu oli myös vinkkaus, jossa esittelin lasten tietokirjojen kautta erilaisia historiallisia tapoja pitää yhteyttä 3.-luokkalaisille. Tämä pieneksi tarkoitettu tehtävä vei minut täysin mukanaan, ja tulin lopulta tuottaneeksi aika kattavan esityksen, ja kirjoja roudasin koululle pari kassillista tätä varten. Koulun päässä he saivat selailla kirjoja, joita esittelin samanaikaisesti etäyhteyden kautta screeniltä. Olin listannut muistiin kustakin tietokirjasta ne sivut, joilla erilaisia historiallisia tapoja pitää yhteyttä esiteltiin. Noiden aukeamien kuvia oli myös esitykseni taustalla. Tuo vinkkaus onnistui yli odotusten.

Syksyllä 2021 etävinkkauksia ei ole enää tarvinnut pitää, vaan olen jälleen päässyt kouluille ilmielävänä paikanpäälle esittelemään uutuuskirjoja, ja rupattelemaan lukemisesta koululaisten kanssa. Saa nähdä jäävätkö etäkirjavinkkaukset, ja muut vastaavat, pysyviksi tavoiksi järjestää opetusta, opastusta ja kokouksia, ja missä määrin, vai palaammeko korona-ajan mahdollisesti joskus loppuessa jälleen entiseen malliin. Aiemminhan näitä oli hyvin vähän, jos laisinkaan. Ehkä vain tietyillä kansainvälisillä aloilla käytettiin etäyhteyksiä, mutta ei meillä kirjastoissa.

Kuvia etävinkkauksista 2020-2021:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti