keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Runoutta fiilisteltiin Raisiossa


Runoilijat Mirkka Mattheiszen sekä Daniil "Susinukke Kosola" Kozlov vierailivat Raision kaupunginkirjaston Pienessä RunoMatineassa tiistaina 26.5. esittämässä runojaan. Toimin tapahtuman järjestäjänä ja haastattelin heitä.

Susinukke Kosola lausumassa runojaan.


Nosteessa oleva turkulainen punk-runoilija Susinukke Kosola myönsi runoutensa kumpuavan lähinnä vihasta, kun Mirkka Mattheiszen kysyi häneltä asiasta. Mirkka taas kuvaili runoutensa syntyvän kivusta.

Susinukke Kosola julkaisi viime talvena omakustanteena Voima-lehdessä kehutun runoteoksen .tik. : tutkielma ihmisyyden marginaaleista. Se valittiin Helsingin Kirjamessuilla vuoden toiseksi parhaaksi omakustanteeksi. Teos kertoo mm. syrjäytyneisyydestä, ja kuvailee poliittisen jännitteen ihmisen ja koneiston välille. Tilaisuudessa Susinukke kertoi tilanneensa kirjastaan jo kolmannen painoksen, koska se on ollut niin suosittu. Hän lausui tilaisuuden aluksi runon, joka kuvailee lapsena koulukiusatuksi venäläistaustan vuoksi joutumista hänen henkilökohtaisesta näkökulmastaan.

Mirkka Mattheiszen.

Mirkka Mattheiszen on naantalilainen runoilija, joka voitti viime vuonna (2014) valtakunnallisen esikoisrunoilijoiden Runo-Kaarina -kilpailun teoksellaan Kuvittele reuna. Teos on abstraktia nykyrunoutta, jossa toistuvat luonnonläheiset teemat. Mattheiszen ei myöntänyt olevansa suoranaisesti kantaaottava runoilija, vaikka huoli ympäristöstä nousee hänen runoistaan helposti esille. Hänen kokoelmastaan löytyy sitaatti syväekologi Pentti Linkolalta. Kuvataidettakin opettanut runoilija kertoi ajattelevansa runojaan myös visuaalisesti.


(Kuvat: Päivi Aalto)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti